П'ятниця, 29.03.2024, 15:03
| RSS
Головна | Організація |Сторінка голови |Про нас пишуть |Наша діяльність |Бібліотека |Гостьова |Зв'язок з нами |Наша команда |Форум |Профіль | Вихід
Навігація
Вхід
Календар
«  Червень 2009  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930
Пошук
Чат
200
Друзі
Центр соціогуманітарних досліджень
Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0
Головна » 2009 » Червень » 19 » Хронологія молодіжної перемоги
Хронологія молодіжної перемоги
21:40
Кабінет Міністрів оприлюднив на Урядовому порталі постанову №603 про повне скасування постанови №369, яка значно розширювала перелік платних послуг у державних закладах освіти. Нагадуємо, що студентські та молодіжні організації України добивалися цього протягом майже двох місяців.

Текст постанови №603 можна знайти тут - http://www.kmu.gov.ua/control/uk/newsnpd?npdList_stind=81 

Нагадуємо, що на думку молодіжних лідерів, постанова №369 загрожувала, зокрема, збільшити рівень корупції у сфері освіти. 

За інформацією Неофіційки, студентські та молодіжні організації збираються продовжити боротьбу проти звуження прав та свобод студентства, яке відбулось завдяки останнім освітянським нововведенням Уряду. Зокрема, молодь буде добиватися відміни постанови №133, яка зробила виготовлення дипломів платним для студентів. Молодь також виступить проти скорочення держзамовлення магістрів та спеціалістів, яке було введене в дію постановою №563. 

Редакція Неофіційної газети пропонує вашій увазі хронологію боротьби молоді з останніми освітянськими нововведеннями. 


                                    ХРОНІКА СТУДЕНТСЬКИХ ПЕРЕМОГ 


25 лютого Кабінет Міністрів приймає постанову №133, згідно з якою виготовлення дипломів бакалаврів, спеціалістів та магістрів тепер має здійснюватись за рахунок студентів. В той час як раніше виготовлення дипломів здійснювалось за рахунок навчального закладу. 

14 квітня Кабінет Міністрів приймає постанову №369 та розпорядження №416-р. Постанова, зокрема, дозволила державним навчальним закладам отримувати плату з учнів та студентства за перескладання заліків та екзаменів, за відпрацювання студентами занять з дисциплін, що були ними пропущені "без поважних причин", брати гроші за проведення "за бажанням" учнів та студентів додаткових індивідуальних занять та консультацій, за надання бібліотеками послуг з користування літературою понад установлені терміни, за відшкодування витрат на виготовлення та оформлення атестатів, свідоцтв та інших документів про вчені звання, за проведення конференцій, симпозиумів, конкурсів, фестивалів, концертно-видовищних заходів, дискотек, творчих вечорів, демонстрацій відео- та кінофільмів, за надання послуг з виконання науково-дослідних, дослідно-конструкторських робіт з проведення наукових досліджень та експериментальних розробок, за "надання послуг, пов'язаних з підготовкою до захисту дисертацій на здобуття наукового ступеня кандидата або доктора наук", за забезпечення доступу до мережі Інтернет та користування корпоративною електронною поштою і т.д. Розпорядженням №416-р Кабмін, зокрема, "не передбачає" в цьому році державного замовлення на підготовку молодших спеціалістів та бакалаврів багатьох спеціальностей, а також забезпечує зменшення обсягу прийому до державних вузів спеціалістів, молодших спеціалістів, бакалаврів, та магістрів на 10 - 50% в порівнянні з 2008 роком. Про те, що дане розпорядження має бути прийняте, дещо раніше стверджували у Міністерстві освіти і науки України. 

20 квітня народний депутат Іван Денькович звертається до Прем'єр-міністра з проханням доручити Міністерству освіти і науки та Міністерству фінансів скасувати постанову №133. Звернення стало реакцією на чисельні листи українського студентства, зокрема, від ВМГО "Національний студентський союз України" та громадської ініціативи "Студентський захист". 

24 квітня на Урядовому порталі було оприлюднено постанову №369. 

28 квітня Студентська рада Закарпатської області оприлюднює свій протест щодо розпорядження №416-р та звертається за підтримкою до студентських організацій країни, закликаючи висловити свою думку про можливі наслідки у зв'язку із зменшенням державного замовлення на окремі пріоритетні галузі економіки шляхом направлення листів до Міністерства освіти та Кабінету Міністрів. Понад 50 представників органів студентського самоврядування, молодіжних громадських організацій, молодіжних рад та студентських профспілок з 40 вузів 17 регіонів країни підписують листа до Президента та Прем’єр-міністра із проханням призупинити дію постанови №369. Звернення також підписують у ВМГО "Національний студентський союз України", та підтримують у громадській ініціативі "Студентський захист" та Всеукраїнській студентській раді при Міністерстві освіти і науки України. Окрім самого факту прийняття постанови, студенти висловлюють обурення тим, що органами державної влади з ними не було проведено жодних консультацій як до, так і після прийняття документу. Докладніше про це читайте у статті "Студенти просять відмовитися від легалізації корупції в українських вузах". 

30 квітня Всеукраїнська студентська рада при Міністерстві освіти і науки, ВМГО "Українська асоціація студентського самоврядування" та Студентська рада Києва звертаються до Прем’єр-міністра із вимогою призупинити дію постанови №369 та розпорядження №416-р, а також наполягають на проведенні консультацій з приводу нововведень зі студентськими організаціями країни. Із підтримкою звернення до Прем’єр-міністра звертаються ВМГО "Фундація регіональних ініціатив", Кіровоградські обласні організації ВМГО "Молодий Народний Рух" та ВМГО "Національний Альянс". Представники громадської ініціативи "Студентький захист" та ВМГО "Національний студентський союз України" мають розмову із заступником глави Секретаріату Президента Ігорем Поповим з приводу постанови №369 та розпорядження №416-р. Молодь також наголосила на важливості запровадження державної програми "Студентський гуртожиток", яка була б спрямована на забезпечення студентів місцями у гуртожитках та поліпшення умов проживання, навчання та відпочинку. Заступник глави Секретаріату запевнив учасників зустрічі, що про порушені питання буде поінформовано Президента, а також висловив припущення, що зазначені освітянські ініціативи Віктор Ющенко повністю бо частково скасує. ВМГО "Студентська платформа" також звернулася до Президента щодо освітянських ініціатив Кабміну та Міносвіти. ВМГО "Українська асоціація студентського самоврядування" спілкується з приводу скандальних нововведень із чиновниками Кабінету Міністрів. Про підтримку позиції студентських та молодіжних організацій заявляє народний депутат, Голова підкомітету з питань базової освіти парламентського Комітету з питань науки і освіти Леся Оробець. Президент Указом №285/2009 зупиняє дію деяких положень постанови №369 та просить Конституційний Суд розглянути питання щодо їх конституційності. 

1 травня ВМГО "Студентська платформа" та мережа незалежних студентських профспілок "Пряма дія" провели у Києві марші протесту із вимогами скасувати постанови №369 та розпорядження №416-р. ВМГО "Студентська платформа" під час маршу виступила також проти затримки виплати стипендій, та вимагала відставки Міністра освіти та Прем'єр-міністра. Вимоги і марш підтримав екс-міністр освіти Станіслав Ніколаєнко. "Пряма дія" під час свого маршу агітує також за відмову від орієнтації на економічні відносини у вузах, вільне відвідування занять, реальну можливість студентам обирати курси для вивчення та "скорочення державного замовлення на чиновників Міністерства освіти на 50 %". 

6 травня Всеукраїнська студентська рада при Міністерстві освіти і науки, ВМГО "Українська асоціація студентського самоврядування" та Студентська рада Києва, ВМГО "Студентська платформа", ВМГО "Національний студентський союз України", громадська ініціатива "Студентський захист", мережа незалежних студентських профспілок "Пряма дія", ВМГО "Фундація регіональних ініціатив", Кіровоградські обласні організації ВМГО "Молодий Народний Рух" та ВМГО "Національний Альянс" оприлюднюють вимоги про повне призупинення дії постанови №369 і розпорядження №416-р, та продовжують наполягати на проведенні повноформатних консультацій зі студентськими та молодіжними організаціями стосовно зазначених документів. 

7 травня журналісти проекту "УНІАН: Права людини" спільно з ВМГО "Фундація регіональних ініціатив" організовують проведення круглого столу "Освітянські реформи Кабміну: узаконення корупції чи суспільна необхідність?" в Інформаційному агентстві УНІАН. Наприкінці Круглого столу спільне звернення із вимогою повністю призупинити дію постанов №369 і №133 та розпорядження №416-р до проведення повноформатних консультацій підписують ВМГО "Студентська платформа", Всеукраїнська студентська рада при Міністерстві освіти і науки, Студентська рада Києва, ВМГО "Українська асоціація студентського самоврядування", мережа незалежних студентських профспілок "Пряма дія", Громадська організація "ВАРТА", ВМГО "Молодий Народний Рух", ВМГО "Молода Просвіта" та ВМГО "Фундація регіональних ініціатив". Про підтримку вимог заявляють ВМГО "Національний студентський союз України", громадська ініціатива "Студентський захист", Міжнародна федерація студентів медичних вищих навчальних закладів, Студентська рада Закарпатської області, Громадянська кампанія "МОЛОДІЖНА ВАРТА: молодь за вами спостерігає!", ВМГО "Національний Альянс", Кіровоградські обласні молодіжні організації "Молоді медики" та "Молодь разом", Молодіжна рада міста Бердянськ, Харківська молодіжна рада, Луганська обласна молодіжна організація "Молодіжний центр регіонального співробітництва", Громадянський рух "Чиста Україна", Громадська ініціатива Центр інтеграції кримсько-татарської молоді в європейську Україну, студентські ради інших міст, областей та вищих навчальних закладів. Докладніше про це читайте у статті "Міносвіти не хоче проводити повноформатні консультації з молоддю. Подробиці останнього освітянського конфлікту". Після завершення Круглого столу на Урядовому порталі публікують повідомлення про те, що в той же день на позачерговому засіданні Кабінету Міністрів було ухвалене рішення "скасувати платні послуги для студентів у вищих навчальних закладах", а проект рішення був внесений особисто Прем’єр-міністром. Управління у зв'язках із ЗМІ Секретаріату Кабміну стверджує, що за словами Юлії Тимошенко, вона була обурена, коли дізналася про трактування ухваленого напередодні рішення щодо дозволу для навчальних закладів брати кошти за додаткові послуги: "Якщо він (студент) вже поступив, склав іспити, він вчиться – ну як можна, щоб він на кожному кроці щось платив? Це недопустимо", - цитує Прем'єра Урядовий портал. Виконуючий обов'язки Міністра фінансів Ігор Уманський нагадав, що логіка попереднього урядового рішення полягала в тому, щоб дозволити навчальним закладам заробляти, здаючи в оренду, наприклад, територію тенісних кортів у вільний від навчання час.

12 травня на сайті Верховної Ради опубліковано постанову №447 Кабінету Міністрів. Прем’єр-міністр скасувала лише деякі положення постанови №369. Вищезгадані студентські та молодіжні організації продовжують вимагати повного призупинення дії постанов №369 і №133 та розпорядження №416-р до проведення повноформатних консультацій з молоддю. Лідери студентських та молодіжних організацій у ЗМІ починають натякати, що наступним етапом боротьби за студентські права можуть бути або студентські протести, або початок збору підписів за відставку Кабінету Міністрів. 

15 травня ВМГО "Фундація регіональних ініціатив" звертається до Прем’єр-міністра із пропозицію провести 21 травня у Кабінеті Міністрів Круглий стіл зі студентськими та молодіжними організаціями стосовно конфлікту, та ще раз наголошує на попередніх вимогах організацій. 

18 травня ВМГО "Українська асоціація студентського самоврядування" надсилає Прем’єр-міністру зауваження щодо постанови №133, розпорядження №416-р і тих положень постанови №369, які не були скасовані. Також підтримує ініціативу проведення Круглого столу, ще раз наголошує на попередніх вимогах організацій та акцентує увагу на необхідності попереднього обговорення зі студентськими організаціями України подібних нововведень як це передбачено Болонською декларацією, до якої Україна приєдналась ще в 2004 році. Координатор громадської ініціативи "Студентський захист" зустрівся з Міністром Кабінету Міністрів Петром Крупко з приводу скандальних освітянських ініціатив. Міністр пообіцяв доручити Секретаріату Кабміну опрацювати проблемні питання і на засіданні Уряду прийняти рішення на користь студентів.  

21 травня представники ВМГО "Національний Альянс", ВМГО "Студентська платформа", ВМГО "Молодий Народний Рух" та ВМГО "Фундація регіональних ініціатив" ініціюють коротку розмову з Прем'єр-міністром наприкінці розширеного засідання Кабінету Міністрів в Українському Домі. В результаті молодіжні лідери доходять до висновку, що Прем’єр-міністр не орієнтується у власних освітянських нововведеннях, і ще раз передають їй звернення із вимогами студентських та молодіжних організацій. Докладніше про це читайте у статті "Прем’єр не в курсі того, що підписує. Подробиці останнього освітянського конфлікту". Указом № 345/2009 Президент скасовує свій попередній Указ №285/2009. 

22 травня координатор громадської ініціативи "Студентський захист" оприлюднює заяву про те, що Кабінет Міністрів на найближчому засіданні позбавить стипендій тих студентів, які матимуть хоч одну "трійку" за сесію, а також оприлюднює проект постанови Кабміну "Про внесення змін до Порядку призначення і виплати стипендій", розроблений Міністерством освіти і науки. Докладніше про це читайте у статті "Міносвіти планує позбавляти стипендій за одну "трійку". 

27 травня о 8-ій годині ранку активісти організації Чорний Комітет вивісили банер із написом "Уряд узаконює корупцію у вузах" на даху столичної станції метро "Університет" та розкидали інформаційні листівки проти постанови Кабміну № 369 та розпорядження № 416-р. 

28 травня Запорізька обласна рада на позачерговій сесії прийняла звернення депутатів ради до Президента та Прем’єр-міністра із проханням призупинити та в подальшому скасувати постанову № 369 та розпорядження № 416-р. 

29 травня Міністр освіти Іван Вакарчук оприлюднює позицію Міністерства щодо стипендій: "Вважаємо, що призначення стипендії тільки тим студентам, які протягом семестрового контролю отримали оцінки не нижче 4,00 з кожного іспиту, стимулюватиме студентів до якісного навчання з усіх предметів, унеможливить вибіркове ставлення до дисциплін, що входять до навчального плану". Пан Вакарчук також зазначив, що ідея Міністерства щодо позбавлення стипендій за одну "трійку" стосується академічних стипендій (що надаються за успіхи у навчанні). Докладніше про це читайте тут - "Позиція Міносвіти щодо позбавлення стипендій за одну трійку". 

1 червня МГО "Студентський патруль Києва" (СПеКа) проводить акцію протесту в тому числі і проти скандальних освітянських нововведень. СПеКа пікетує Кабінет Міністрів, Верховну Раду, столичну мерію та Секретаріат Президента. 

2 червня ряд студентських та молодіжних організацій заявили про проведення всеукраїнської акції протесту проти зазначених освітянських ініціатив. Лідери студентських та молодіжних організацій отримали рекомендований лист від Юлії Тимошенко, у якому дізналися, що Прем’єр-міністр зобов’язала Міністра освіти провести Круглий стіл з молоддю стосовно останніх освітянських нововведень. Докладніше про це читайте у статті "Прем’єр зобов’язала Міністра освіти провести перемовини з молоддю". 

3 червня припартійна ВМГО "Батьківщина молода" проводить зустріч зі студентськими та молодіжними лідерами, результатом якої є проект чергового спільного листа до Прем’єр-міністра. 

4 червня у Києві, Львові, Кіровограді, Луцьку, Севастополі, Херсоні, Харкові, Донецьку, Житомирі, Ужгороді, Одесі, Чернігові, Ялті, Алчевську та інших містах України проходять різноманітні акції та заходи студентських та молодіжних організацій. Акції та заходи стосувались скандальних освітянських нововведень. Міністр освіти і науки Іван Вакарчук проводить брифінг у Кабінеті Міністрів, під час якого заявляє, що стипендії за одну "трійку" скорочувати не будуть, і що "принцип нарахування стипендій залишиться старим". Проте Міністр також заявив: "МОН надіслало лист управлінням освіти, керівникам ВНЗ з проханням спільно з органами студентського самоврядування та профспілковими організаціями, враховуючи принципи університетської автономії, розробити порядок та обсяги платних послуг, що можуть надаватися навчальними закладами." Також Іван Вакарчук заявляє, що "не бачить трагедії" у тому, що консультації зі студентськими та молодіжними організаціями з приводу скорочення держзамовлення не були проведені. 

5 червня Управління у зв'язках із ЗМІ Секретаріату Кабінету Міністрів оприлюднює заяву Прем'єр-міністра на Урядовому порталі. Юлія Тимошенко каже: "Ніхто і ніколи в Україні не буде брати з українських студентів ніяких грошей. За жодних обставин і за жодних причин (які б благородні мотиви не наводилися) ніхто не отримає права узаконеного рекету в українських вузах. На найближчому засіданні Уряду буде прийнято імперативне рішення, яке остаточно припинить будь-які розмови стосовно доцільності додаткових грошових стягнень зі студентів. На цьому дискусію з даного питання вважаю вичерпаною. Сьогодні навчання в Україні, м’яко кажучи, недешеве. І ніхто не має морального права затягувати грошовий зашморг на шиї українських студентів, які й так ледь зводять кінці з кінцями. Я суворо вимагаю від Міністерства освіти і науки України негайно ухвалити всі необхідні рішення з недопущення будь-яких фінансових стягнень в українських вузах. Не треба проводити семінарів, круглих столів та конференцій на цю тему; треба прийняти рішення і не намагатися заробити на тому, на чому заробляти незаконно і аморально." Постанова про відміну постанови №369 не оприлюднена. Прес-служба Міністерства освіти і науки заявляє, що за поданням Міністра Івана Вакарчука в цей день на позачерговому засіданні Уряд скасував постанови №369 та №447. Під час засідання Кабінету Міністрів була прийнята постанова №563 про зменшення держзамовлення на підготовку фахівців у вищих навчальних закладах на більш як 10%. Докладніше про це читайте у статті "Кабмін скоротив держзамовлення у вузах". 

9 червня у Міністерстві освіти і науки проходить круглий стіл з лідерами студентських та молодіжних організацій. Іван Вакарчук заявляє, що 5 червня Уряд в повному обсязі скасував постанову №369, а також підтверджує інформацію про те, що 5 червня Кабінет Міністрів за пропозиціями Міністерства прийняв постанову №563. Наприкінці круглого столу молодіжні лідери ухвалили резолюцію, у якій заявили, що продовжують боротись проти останніх освітянських ініціатив, які звужують існуючі права та свободи студентства. Докладніше про це читайте у статті "Міністр засвідчив відміну постанови №369. Хроніка студентських перемог". Постанова про відміну постанови №369 не оприлюднена.

11 червня народний депутат, Голова підкомітету з питань базової освіти парламентського Комітету з питань науки і освіти Леся Оробець оприлюднює заяву щодо постанови №563. "Уряд навіть не приховує реальних причин перегляду обсягів держзамовлення у 2009 році. У постанові прямо вказується на кризу, щоправда поряд із іншими мотиваціями на кшталт об’єктивних демографічних обставин", – наголосила нардеп. За словами політика, обсяги скорочення держзамовлення непорівнянні зі зменшенням кількості випускників шкіл. "Демографічні виклики в даному разі притягнуті "за вуха" задля виправдання нагальної потреби в економії. До того ж вони мають відверто тимчасовий характер - у межах року, максимум двох. А далі що? Відшукувати втрачені кадри?", – зауважила вона. Постанова про відміну постанови №369 не оприлюднена.

15 червня Управління у зв'язках зі ЗМІ Секретаріату Кабінету Міністрів оприлюднило на Урядовому порталі наступну заяву: "Рішення Уряду про скасування платних послуг у вищих навчальних закладах набуде чинності найближчими днями. Нагадаємо, питання було розглянуто і прийнято одностайно на засіданні Кабінету Міністрів 10 червня ц.р. Прем’єр-міністр Юлія Тимошенко наголосила на неприпустимості стягнення зі студентів додаткових коштів у процесі навчання. Станом на 15 червня завершується приведення до відповідності із цим рішенням інших нормативних актів." Постанова про відміну постанови №369 не оприлюднена. Лідери студентських та молодіжних організації починають у ЗМІ висловлювати занепокоєння з приводу постанови №369, висловлюють припущення, що постанова або взагалі не була скасована, або була скасована не в повному обсязі. Також лідери натякають на масові акції протестів студентів на початку вересня.

16 червня народний депутат, Голова підкомітету з питань базової освіти парламентського Комітету з питань науки і освіти Леся Оробець оприлюднює заяву щодо ситуації із відміною постанови №369, у якій каже про те, що "Прем’єр свідомо підставляє студентам главу Міносвіти". На сайті Міністерства освіти і науки опубліковано проект законопроекту "Про внесення змін до деяких законодавчих актів України у частині стипендіального забезпечення", в якому пропонується прибрати з законів "Про освіту" та "Про вищу освіту" гарантії безкоштовного харчування і стипендій у професійно-технічних навчальних закладах для Діти-сироти та діти, позбавлені батьківського піклування, дітей, які потребують особливих умов виховання чи перебувають на повному утриманні держави, та гарантії стипендій у розмірі не менше ніж два неоподатковуваних мінімуми доходів громадян у вузах державної та комунальної форми власності для студентів денної форми навчання, які успішно навчаються. Натомість Міністерство пропонує регулювати питання стипендій та безплатного харчування на рівні нормативно-правових актів Кабінету Міністрів. Докладніше про це читайте у статті "МОН планує звузити права дітей-сиріт та студентів-відмінників". Постанова про відміну постанови №369 не оприлюднена.

17 червня у ЗМІ з'являється повідомлення про те, що одеські студенти за ініціативою МГО "Колокол" розпочали акцію протесту, направлену проти останніх освітянських нововведень Кабінету Міністрів. Студенти збирають дрібні гроші, які збираються відправити міністрам як "фінансову підтримку", а також підписи під зверненням до Міністра молоді і спорту, в якому вимагають заборонити скорочення бюджетних місць у вузах, заборонити стягування грошей за перездачі заліків та іспитів, зобов'язати державу давати відстрочення студентам-контрактникам оплати за навчання на період економічної кризи, а також дозволити формувати у вузах органи місцевого самоврядування, за допомогою яких обиратимуться декани і проректори. Передати зібрані мідяки і звернення з підписами молодь збирається 24 червня через чиновників облдержадміністрації. Голова МГО "Колокол" також заявив, що хоч і було повідомлення про скасування постанови №369, в чотирьох одеських вузах - політехнічному університеті, академії зв'язку, економічному університеті і академії харчових технологій - зараз стягують побори зі студентів. Докладніше про це читайте у статті "Одеські студенти збирають гроші для міністрів". За інформацією Неофіційної газети, побори зі студентів стягують також у Львівському національному університеті імені Івана Франка. Постанова про відміну постанови №369 не оприлюднена.

18 червня Управління у зв'язках зі ЗМІ Секретаріату Кабінету Міністрів оприлюднило на Урядовому порталі заяву про повне скасування постанови №369 та постанови №447, яка раніше скасувала лише деякі положення постанови №369.

"Я дуже радий, що у нас є такий чудовий привід святкувати нашу студентську перемогу. Я маю гордість від того, що ГО "ВАРТА" приймала в цій боротьбі участь і ми разом перемогли. Також хочу окремо подякувати Лебедю Михаюлу, який нас об"єднував, збирав...кординував в багатьох випадках зтримував та зважував. Вітаю всіх хто приймав у цьому участь!!! Ми ПЕРЕМОГЛИ!!!"

З повагою, Голова ГО "ВАРТА" Панасюк С.А.



Переглядів: 1720 | Додав: Голова | Рейтинг: 0.0/0 |                                                                             
всього коментарів: 0
2024 ГО "ВАРТА" ©