Понеділок, 29.04.2024, 18:49
| RSS
Головна | Організація |Сторінка голови |Про нас пишуть |Наша діяльність |Бібліотека |Гостьова |Зв'язок з нами |Наша команда |Форум |Профіль | Вихід
Навігація
Вхід
Календар
«  Лютий 2008  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
    123
45678910
11121314151617
18192021222324
2526272829
Пошук
Чат
200
Друзі
Центр соціогуманітарних досліджень
Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0
Головна » 2008 » Лютий » 20 » Новини СБУ
Новини СБУ
14:41
Служба безпеки України оприлюднила і передала служителям Церкви матеріали архівних кримінальних справ на реабілітованих священнослужителів Української автокефальної православної церкви, ліквідованої радянською владою у 30-х роках минулого століття


Виконуючи доручення Президента України В.Ющенка про оприлюднення правди щодо політичних репресій, 19 лютого ц.р. Служба безпеки України передала Церкві матеріали з архіву СБУ стосовно ліквідованої каральними органами СРСР у 30-х роках минулого століття Української автокефальної православної церкви. Робота з розкриття і донесення до громадськості і міжнародного співтовариства правди про злочини тоталітарного режиму є одним із пріоритетних напрямків гуманітарних проектів Служби безпеки України.

УАПЦ існувала з 1921 по 1930 р., діяла у всіх регіонах України. За офіційними даними, у 1927 році церква об’єднувала близько 1300 громад, що становило 15 % від усієї кількості релігійних общин.

Радянські документи, які зберігаються в Архіві СБУ, свідчать, що з середини 20-х років минулого століття УАПЦ стає об’єктом репресивних заходів ГПУ-НКВС. Починаються арешти духовенства та єпископату церкви (тільки в 1926 році заарештовано понад 100 священиків). У 1929 році частина єпископів УАПЦ проходила по сфабрикованій кримінальній справі, порушеній стосовно організації “Спілка визволення України”. Усі вони в подальшому були заслані до таборів, закатовані, розстріляні.

Перший глава церкви митрополит В.Липківський був усунутий з посади предстоятеля УАПЦ у 1927 році і розстріляний у 1938 році. У зв’язку з репресіями та арештом більшості ієрархів церкви у 1930 р. УАПЦ припинила своє існування. У пам’яті нащадків вона залишилася як «розстріляна церква».

Як зазначив в.о. Голови СБ України В.Наливайченко: “Знайомлячись з наявними в архівах Служби матеріалами про репресоване священство, відчуваєш велич духу людей, які жертвували собою заради служби Спасителю і Україні.”

Символічною, наголосив В.Наливайченко, є і та обставина, що в постановах про вилучення особистих речей при обшуках та арештах духовенства, у кожного з них єдиною матеріальною цінністю був тільки один предмет – «православний хрест білого металу».

Служба безпеки України розшукала в архіві та оприлюднює копії матеріалів 10 справ на репресованих служителів культу. Практично в усіх архівних справах реабілітованих священнослужителів діючих у 20-40 роках в Україні традиційних Церков відсутні дані щодо їх родичів, які мають право отримати відповідні документи. Тому розсекречені архівні матеріали передані Українській православній церкві Київського патріархату, котра вважає себе наступницею автокефальної традиції.

Так в архіві знайдено унікальні документи стосовно засудженого у 1926 році архієпископа Харківського і Слобожанського УАПЦ Олександра Ярещенка, діяльність якого глава цієї церкви митрополит Василь Липківський свого часу охарактеризував як «світлий приклад» бездоганного служіння церкві. У архівній справі, матеріали якої свідчать про страх каральних органів перед міцністю духу цієї особи, міститься витяг з розпорядження Голови ДПУ УРСР Балицького начальнику слідчого відділу ОГПУ Дерибасу від 10 квітня 1926 року:

«Создавшаяся ситуация на Украине такова, что дальнейшее пребывание Ярещенка может привести к срыву нашей работы по автокефалистам, проводимой согласно директивы Всеукраинской антирелигиозной комиссии, а потому просим в срочном порядке ускорить санкционирование постановления Особого Совещания при ГПУ УССР в отношении епископа Ярещенка по его ссылке».

Матеріали архівної справи на закатованого священика УАПЦ Рогальського Володимира Калістовича Служба безпеки України передала сьогодні його правнуку - Марченку Костянтину Юрійовичу, якого вдалось розшукати завдяки архієпископу УПЦ-КП Димитрію. В.Рогальський був засуджений у 1946 році до 10 років ув’язнення тільки за те, що, як написано у обвинувальному висновку:

«Оставшись проживать на территории окупированой противником, будучи враждебно настроен к советской власти, по заданию старосты Антоньевской райуправы, составил историю села Криворудка, а также принимал активное участие в написании истории Антоньевского района в которой возводил клевету на советскую действительность, большевистскую партию и органы НКВД».

На даний час ще залишаються невідомими долі багатьох представників єпископату та духовенства автокефальної церкви, які були розстріляні або замордовані в концтаборах. У зв’язку із цим Службою безпеки України активізовано заходи з подальшого пошуку документів стосовно цієї Церкви, а також ліквідованих в той період інших конфесій - Автономної Української православної церкви, Всеукраїнської спілки релігійних громад православної автокефальної синодальної церкви, Української православної церкви з правонаступною ієрархією.

Валентин Наливайченко передав архівні документи патріарху УПЦ-КП Філарету, який подякував Службі безпеки за внесок у справу відродження української духовності.

Як повідомив Валентин Наливайченко: "Президент України Віктор Ющенко підтримав пропозицію Служби безпеки України щодо відновлення історичної справедливості стосовно УАПЦ. До парламенту, до відповідного парламентського комітету, будуть направлені не тільки щойно відкриті архівні справи, а й документи, які слугуватимуть подальшій повній реабілітації Української автокефальної православної церкви, яка діяла у 21-30 роках, та інших українських церков, які існували і були фізично знищені каральними органами".

У Службі безпеки України відбувся молебень за невинно закатованими священнослужителями Української автокефальної православної церкви.
СБУ

Переглядів: 1089 | Додав: Голова | Рейтинг: 0.0/0 |                                                                             
всього коментарів: 0
2024 ГО "ВАРТА" ©