Понеділок, 29.04.2024, 18:46
| RSS
Головна | Організація |Сторінка голови |Про нас пишуть |Наша діяльність |Бібліотека |Гостьова |Зв'язок з нами |Наша команда |Форум |Профіль | Вихід
Навігація
Вхід
Календар
«  Лютий 2008  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
    123
45678910
11121314151617
18192021222324
2526272829
Пошук
Чат
200
Друзі
Центр соціогуманітарних досліджень
Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0
Головна » 2008 » Лютий » 11 » СБУ
СБУ
16:16
Служба безпеки України передала до українських музеїв картини та предмети мистецтва, вилучені у контрабандистів


11 лютого ц.р. Служба безпеки України передала представникам ряду українських музеїв картини та предмети мистецтва, вилучені у контрабандистів у попередні роки. У заході взяли участь Віце-прем’єр-міністр України Іван Васюник, міністр культури Василь Вовкун, відомий художник Іван Марчук, мистецтвознавці, керівники Служби безпеки, члени міжвідомчої ради з питань вивезення, ввезення та повернення культурних цінностей, представники музейних закладів України, відомі мистецтвознавці.

Звертаючись до присутніх в.о. Голови СБУ Валентин Наливайченко сказав: “Збереження культурної та історичної спадщини українського народу є справою честі кожного громадянина нашої держави. Повертаючи культурні та історичні цінності українського народу до осередків культури та духовності, Служба безпеки робить свій внесок у збереження духовного надбання народу України. І ми цим пишаємось”.

За роки незалежності Службою безпеки України вилучено та після завершення судового розгляду кримінальних справ передано релігійним громадам різних конфесій та до вітчизняних музеїв 788 ікон, 140 інших предметів культового призначення та предметів старовини, вилучених у “чорних археологів”.

Нещодавно СБУ передала до Центрального державного історичного архіву України викрадений з одного із музеїв України та віднайдений співробітниками спецслужби примірник стародруку - Острозьку Біблію, надруковану в 1581 році Іваном Федоровим. За свідченням експертів, цей раритет є дуже важливим джерелом вивчення історії стародруку в Україні і належить до скарбниці української культури та духовності.

Сьогодні з ініціативи Служби безпеки України на підставі відповідного рішення Міжвідомчої ради з питань вивезення, ввезення та повернення культурних цінностей до Національного художнього музею України, Київського музею російського мистецтва, Музею мистецтв імені Богдана та Варвари Ханенків, Музею історичних коштовностей України, Державного музею українського народного декоративного мистецтва, Національного науково-дослідного реставраційного центру України, Сумського художнього музею ім. Н.Онацького, Кіровоградського художнього музею передається колекція предметів мистецтва, вилучених у ході розслідування Службою безпеки України кримінальної справи за фактом контрабанди.

Це 62 витвори мистецтва, серед яких картини Глущенка, Федорова, Захарова, інших художників, предмети старовини, ікони.

Вони вилучені в рамках кримінальної справи щодо громадянки України Г. за вчинення контрабанди культурних та історичних цінностей.

У ході досудового слідства було встановлено, що громадянка України Г. разом із своїм чоловіком – громадянином Греції Б., постійно мешкали в Афінах та періодично відвідували Київ, скуповуючи картини та предмети старовини з метою подальшого їх вивезення за межі України.

Черговий раз виїжджаючи за межі України та маючи в багажу картини та предмети старовини, що являють собою історичну та культурну цінність, громадянка Г. намагалась перевезти їх через митний кордон України з приховуванням від митного контролю, але була затримана співробітниками Бориспільської митниці.

Вироком Бориспільського міського суду Київської області громадянку Г. визнано винною у вчиненні злочину та засуджено до 4 років позбавлення волі з конфіскацією усього належного їй майна та предметів контрабанди.
CБУ

Переглядів: 1011 | Додав: Голова | Рейтинг: 0.0/0 |                                                                             
всього коментарів: 0
2024 ГО "ВАРТА" ©